Samen een kunstwerk maken

Creatieve projecten rond maatschappelijke thema’s

 

2025: Creatieve originaliteit is niet genoeg

Creativiteit is het vermogen om producten te creëren die zowel origineel als toepasbaar zijn. Originaliteit alleen is niet voldoende; het eindproduct moet ook praktisch en bruikbaar zijn bij het aanpakken van bestaande problemen en tijdens veranderingsprocessen. Nieuwheid en bruikbaarheid zijn nauw verbonden. Zij vormen samen de twee cruciale elementen van creativiteit. Vervolgens bevordert creativiteit het persoonlijke welbevinden, wat op zijn beurt weer creativiteit stimuleert.

Kunst verbindt, verhoogt maatschappelijke betrokkenheid en zorgt voor nieuwe perspectieven. Enno de Kroon zet kunst in als middel om bij te dragen aan sociale samenhang, ontmoeting en participatie.

Enno begeleidt kunstzinnige projecten met groepen waarin mensen vanuit hun eigen dromen, belangen en behoeften de meerwaarde van het gezamenlijk creëren ontdekken en ervaren. Een goede start voor participatietrajecten. Bovendien hebben kunst- en cultuurparticipatie een positieve invloed op mentaal en fysiek welbevinden van deelnemers.

Als beeldend kunstenaar realiseert Enno creatieve co-creatieprojecten, workshops en cursussen met een sociale doelstelling. Enno zoekt daarbij de samenwerking met partners in het maatschappelijk middenveld als welzijns- en zorginstellingen en woningcorporaties. Hij gebruikt onder meer Huizen van de Wijk, jongerencentra en -hubs en woonzorgcomplexen als uitvoeringslocaties.

In overleg met samenwerkingspartners/opdrachtgevers kan Enno maatwerk leveren. Zowel voor feestelijke gelegenheden als voor complexere situaties kan een creatief samenwerkingsproces van grote waarde zijn. Een aldus vervaardigd kunstwerk kan feestelijk worden onthuld als tastbare herinnering aan een doorlopend traject op uw locatie of worden geschonken aan een stakeholder of een speciale begunstigde.

Met zijn expertise heeft Enno ook een aantal vaste formats ontworpen, die hun kracht in de praktijk hebben bewezen.

Hieronder vindt u zijn menukaart voor het jaar 2025. 

Neem gerust vrijblijvend contact op. Telefoon: 06-24657168 . 


 

A.  Workshop 3-d zelfportret schilderen

Duur: 2 uur (naar wens ook uit te breiden tot een serie lessen)

Geschikt voor: een groep van 6 – 20 deelnemers van diverse leeftijdsgroepen. Voorkennis is niet vereist.

Doel: Verbaal en non-verbaal leren communiceren over verschillende uiterlijke en innerlijke eigenschappen, deze creatief zichtbaar maken met als doel meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. We verkennen de mogelijkheden om tijdens het creatief proces te communiceren over onze persoonlijke identiteit, waarbij zowel gevoelens van eenzaamheid en isolement als van verbondenheid en welbevinden aan de orde kunnen komen. We ervaren hoe het voelt om deze gevoelens in een inclusieve groep op een veilige manier te kunnen delen.

Activiteit: Tijdens deze workshop gaan we een zelfportret schilderen met acrylverf op een eiertray. Enno geeft een korte introductie over zijn kunst en verkent met de groep hoe je met het beschilderen van een eiertray verschillende kenmerken in een portret kunt accentueren. Hij neemt spiegeltjes mee en vraagt de deelnemers om enkele zichtbare, onderscheidende kenmerken of eigenaardigheden van zichzelf op te schrijven en met de groep te delen. Daarna wordt gevraagd om ook enkele onzichtbare kenmerken te noteren. Vervolgens wordt verwacht dat ze dit ook doen voor de persoon naast hen. Deze beschrijvingen gebruiken we op een vereenvoudigde manier bij het schilderen van het zelfportret, waarbij de deelnemers bewuste keuzes gaan maken over wat ze van zichzelf willen laten zien.

Enno legt in het kort uit hoe we een portret op een eierdoos kunnen schilderen. We proberen een aantal van de genoemde eigenschappen in ons schilderwerk op te nemen, zodat het portret er vanuit verschillende hoeken anders uitziet en iets unieks vertelt. Het eindresultaat is plezierig voor iedereen en kan ook gezamenlijk tentoongesteld worden, waardoor een groepsportret ontstaat.

Kosten: Enno maakt graag een op uw wensen en groep gebaseerde offerte voor u.


  B. ‘Het vrolijk boeket’

Duur: 4 wekelijkse lessen van 2 uur.

Geschikt voor: een groep van ongeveer 6 – 20 deelnemers. Voorkennis is niet vereist.

Het samen maken van een uniek beschilderd kartonnen reliëf, een 'vrolijk boeket', zal deelnemers inspireren tot gesprekken over wat hen echt blij maakt. Na een prettige introductie waarin Enno over de symboliek van verschillende bloemen vertelt, helpt hij de deelnemers individueel met het schilderen van grote, fantasievolle bloemen op karton. Afhankelijk van de voorkeuren en mogelijkheden van de deelnemers, kan hij hen ook verschillende emoties of stemmingen laten uitdrukken, die als gespreksthema kunnen dienen. Hij helpt bij het uitsnijden van de bloemen of snijdt de kartonnen bloemen zelf uit. Na de lessen maakt hij een op maat gemaakte kartonnen vaas en een speciale kartonnen lijst voor het gecombineerde boeket-kunstwerk. Afhankelijk van de voortgang, de vaardigheden van de deelnemers en de grootte van de groep, kan hij ook samen met hen de vaas en lijst vervaardigen en beschilderen.

Kosten: standaardcursus + onthulling van een duurzaam kunstwerk voor uw locatie worden voorafgaand begroot.

Inclusief: alle benodigde materialen


C. ‘De Geluksgenerator’

Duur: 5 wekelijkse lessen van twee uur.

Geschikt voor: een groep van ongeveer 6 – 20 deelnemers. Voorkennis niet vereist.

Doel: Het verkennen en zichtbaar maken van gelukservaringen en positieve stemmingen zoals vreugde en hoop als deel van het subjectief gevoel van welbevinden. Mensen motiveren om nieuwe informatie te verkennen en accepteren, wat cognitie en creativiteit kan verbeteren. Mensen voelen zich veiliger wanneer ze positieve emoties ervaren, en hebben dan meer kans om divergent te denken zonder angst.  

Wat gaan we doen: Het proces van het samen creëren van een uniek kartonnen reliëf, een 'geluksmachine', zal deelnemers aanzetten tot gesprekken over de mogelijke effecten van deze fantasiemachine. Dit leidt tot interessante discussies over hoe we zelf en gezamenlijk meer welbevinden en geluk in ons leven kunnen genereren. 

Na een inspirerende introductie, waarin de deelnemers worden aangezet tot creatief denken en schetsen, snijden en plakken zij in de eerste twee lessen hun eigen onderdeel van de 'machine' uit karton. Deze delen worden vervolgens naar wens beplakt en beschilderd met acrylverf. 

De vorm van het individuele 'machineonderdeel' wordt bepaald aan de hand van de volgende vragen, die in de groep worden besproken. De deelnemers beslissen zelf hoe diep ze op deze vragen in willen gaan:

1. Wat hebben we nodig als input (wat zijn onze persoonlijke behoeften om geluk te ervaren)?

2. Wat hebben we elkaar te bieden (de output) om samen geluk te ervaren?

3. Welke invloed hebben we zelf op het ervaren van geluk (wat is het proces)?

4. Hoe visualiseren we dit voor onszelf en voor elkaar op een manier dat ons geluk ook impact heeft op anderen?

In de laatste twee lessen worden de individueel gemaakte stukken samengevoegd tot één gezamenlijk reliëf. We voegen (eventueel beweegbare) kartonnen hendels, tandwielen en knoppen toe aan de machine en creëren zo samen een vrolijke 'geluksmachine'.

Afhankelijk van de groepsgrootte en de capaciteit van de deelnemers kan Enno ook voorgesneden kartonnen machineonderdelen meebrengen, die alleen nog beplakt en beschilderd hoeven te worden. Samen met de deelnemers stelt Enno de individueel beschilderde onderdelen samen tot een vrolijke 'Geluksmachine' en voorziet deze van een passende kartonnen omlijsting.

Kosten: Cursus wordt tevoren voor u begroot op basis van uw specifieke wensen.

Inclusief: alle benodigde materialen.

Wegens beperkte beschikbaarheid adviseer ik u tijdig te boeken!

 

'Geluksgenerator 1' , samenwerkingsproject met volwassenen, de Romeynshof, Rotterdam, december 2024.

 

D. ‘Participeren is een kunst’

Duur: Als workshop of cursus in te zetten.

Deze workshop of korte cursus behandelt de ontwikkeling van nieuwe vormen van duurzame samenwerking en bevordert het meedoen in participatietrajecten in diverse sectoren van de samenleving.

Participatie gaat over meedoen. Voor de uiteenlopende behoeften en doelstellingen van opdrachtgevers uit diverse sectoren, wordt in samenspraak met de klant een thema ontwikkeld en afgestemd op een specifieke doelgroep. Een gezamenlijke schilderworkshop is bijzonder geschikt als een praktisch element van een participatieproces, omdat het de aspecten die samenwerking bevorderen (of juist belemmeren) bespreekbaar maakt.

Aan de orde komen: groepsdynamiek, groepsnormen en groepsrollen; machtsverhoudingen, kwetsbaarheid, inclusiviteit vanuit het hart, leefbaarheid door behoud en ontwikkeling van persoonlijke identiteit; duurzaam en dynamisch organiseren, de eigenheid en groepsidentiteit, perceptie, empathie en rationele steun; emotionele, sociale en relationele intelligentie. zelforganisatie en zelfsturing, het sluiten van compromissen, duurzaam omgevingsbeheer, leren van de natuur, ruimte laten voor wat wil ontstaan, vitaliteit en flexibiliteit in de organisatie, doelen tegen het licht houden, experimenteel werken, verbinding houden met de taak en verantwoordelijkheid nemen voor het onderling proces. .

Kosten: Enno maakt graag een begroting op basis van uw wensen.

 

De stad van de toekomst. Samenwerkingsproject met ouderen in het Cultuurhuis Feyenoord, 2024.

Samenwerkingsproject 'De stad van de toekomst', uitgevoerd met volwassenen en ouderen in het Cultuurhuis in Feyenoord, 2024..

 

 'De stad van de toekomst'. Samenwerkingsproject met volwassenen en ouderen in het Cultuurhuis, Feyenoord, 2024.

'De stad van je dromen'. Maquettebouw met een groep kinderen voor Stichting Kunst=zinnig, Feyenoord, 2024

 

"Demoiselles de Rotterdam', schilderij (2005) vervaardigd i.o.v. de Boumanstichting en de GGD-Rotterdam.

Geschenk voor de gemeente Rotterdam ter afsluiting van een samenwerkingstraject ter opheffing van de tippelzone.

media

Media
 

 

© 2016 - 2024 EnnodeKroon | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel